Konya'da geliştirilen kuraklığa ve hastalıklara dayanıklı buğday tohumları artık Eskişehir’de

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Alpu İlçesi'nde deneme amaçlı ekim için kuraklığa ve hastalıklara dayanıklı "Taner ve Selçuklu" ekmeklik buğday tohumu dağıttı

Konya'da geliştirilen kuraklığa ve hastalıklara dayanıklı buğday tohumları artık Eskişehir’de

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Alpu İlçesi'nde faaliyet gösteren öncü çiftçilere yönelik önemli bir adım attı. Müdürlük, kuraklığa ve hastalıklara dayanıklı buğday çeşitlerini tanıtmak amacıyla demonstrasyon amaçlı tohum dağıtımı gerçekleştirdi.

Alpu İlçesi Karakamış Mahallesi'nde düzenlenen tohum teslim törenine Alpu Kaymakamı Metin Baskın, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdür Vekili Gamze Kaya, Karakamış Mahallesi Muhtarı Mustafa Öztürk, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli ve çiftçiler katıldı.

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, törende yaptığı açıklamada, "Eskişehir'de artan kuraklıkla baş etmek adına hazırladığımız 'Kuraklık Eylem Planı' kapsamında, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen kuraklığa ve hastalıklara dayanıklı buğday çeşitlerini çiftçilerimize tanıtmak ve yaygınlaştırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda, Taner ve Selçuklu buğday çeşitlerini Alpu ilçesindeki çiftçilerimize tanıtarak, buğday üretimini artırmayı ve kaliteyi yükseltmeyi hedefliyoruz. Çiftçilerimize, ilimize ve ülkemize verimli bir yıl diliyorum" dedi.

Gümüş ayrıca, "Taner ve Selçuklu" isimli buğday çeşitlerinin, kurak şartlara ve pas hastalıklarına karşı dayanıklı olarak öne çıktığını belirtti. Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen bu çeşitlerin, Eskişehir'deki çiftçilere tanıtılmasıyla birlikte, bölgedeki hububat üretiminde olumlu sonuçlar alınması amaçlanıyor.

Önder çiftçi Ahmet Demir'e, her iki çeşitten 10'ar dekarlık alana ekim yapacak şekilde 400 kg tohum teslim edildiği belirtildi. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, benzeri çalışmaları yaygınlaştırarak çiftçilere daha fazla destek sağlamayı planlıyor.