Google'ın yapay zeka modeli Gemini tanıtıldı

Google'ın beklenen üretken yapay zeka modeli olan Gemini nihayet piyasaya sürüldü.

Bu hafta tanıtılan Gemini Pro, gelecek yıl piyasaya sürülecek daha güçlü bir Gemini modelinin hafifletilmiş bir versiyonu olarak karşımıza çıktı. Gemini, Google DeepMind ekibi ve Google Research tarafından geliştirilen bir yapay zeka modeli ailesidir ve üç farklı çeşidi bulunmaktadır:

  1. Gemini Ultra: Amiral gemisi olan güçlü Gemini modeli.
  2. Gemini Pro: "Lite" bir versiyon olarak, daha hafif özelliklere sahip olan Gemini modeli.
  3. Gemini Nano: Mobil cihazlarda çalışacak şekilde tasarlanmış, damıtılmış bir versiyon. Nano, Nano-1 ve Nano-2 olmak üzere iki model boyutunda gelir; düşük ve yüksek bellekli cihazlara yöneliktir.

Gemini Pro'nun test edilebileceği en kolay yer, Google'ın ChatGPT rakibi olan Bard'dır. Ancak, bu sürüm şu anda sadece ABD'deki İngilizce metinleri desteklemektedir. Bard'ı kullanan önceki modele göre, Gemini Pro'nun gelişmiş muhakeme, planlama ve anlama yetenekleri sunduğu belirtilmiştir. Ancak, bu iyileştirmeler bağımsız olarak doğrulanmamıştır.

Gemini Pro, 13 Aralık'ta Google'ın Vertex AI platformunu kullanan kurumsal müşteriler için piyasaya sürülecek ve daha sonra Generative AI Studio geliştirici paketine geçecektir. Gemini model versiyonları, Vertex AI'nın model bahçesinde görünmektedir. Gemini, gelecekte Duet AI, Chrome, Ads ve Google Search Generative Experience gibi Google ürünlerinde de yer alacak.

Ayrıca, Gemini Nano önizleme olarak yakında piyasaya sürülecek ve şu anda Pixel 8 Pro'daki Android 14'e özeldir. Android geliştiriciler, önizleme için kaydolabilir ve Pixel 8 Pro'dan sonra diğer Android cihazlarda da kullanılabilecek olan Gemini Nano'yu uygulamalarına dahil edebileceklerdir. Gemini Nano, Pixel 8 Pro'da Kaydedici uygulamasında özetleme ve desteklenen mesajlaşma uygulamaları için önerilen yanıtlar gibi özelliklere güç sağlayacaktır.